Uniforma de poliție și alte reglementări discutate la MAI

 

„Surse din Poliție au dezvăluit, pentru spynews.ro, că uniformele oamenilor legii urmează să fie schimbate. Această măsură vine după ce tot mai mulți oameni ai legii s-au plâns că, atunci când aleargă după suspecți riscă să-și piardă caschetele, iar pantofii sunt prea incomozi din cauza tocurilor înalte. Astfel, caschetele vor fi înlocuite cu niște șepci, iar încălțămintea va fi una cât mai sport. În același timp, va fi schimbat și materialul din care sunt croiți pantalonii de poliție, în condițiile în care sunt foarte greu de călcat, dar și foarte friguroși. Nu vor fi uitate nici cămășile, care sunt dintr-un material care face corpul să transpire abundent, în timp ce cravata va fi eliminată complet, pe motiv că s-a ajuns la concluzia că aceasta poate fi un accesoriu mortal în cazul unei confruntări corp la corp, în timpul căreia ar putea fi sugrumați cu aceasta. Momentan, Poliția Română a elaborat deja un proiect, care nu a fost încă aprobat de conducerea instituției”, conform spynews.ro

„În perioada 23-25.04.2018, la sediul I.P.J. Sibiu, a avut loc convocarea șefilor serviciilor de ordine publică, activitatea desfășurată cu scopul declarat de a identifica soluții pentru eficientizarea activității polițiștilor de ordine publică, precum și necesitatea modificării Dispoziției I.G.P.R. nr.123 din 15.11.2012 privind stabilirea concepției unitare de organizare, funcționare și acțiune a structurilor de ordine publică ale Poliției Române.

Organizatorul acestei convocări, respectiv Direcția de Ordine Publică, a adresat invitația Sindicatului Polițiștilor Europeni EUROPOL de a participa la această activitate pentru a exista un dialog și o comunicare eficientă cu scopul de a identifica și prioritiza necesitățile viitoare ale polițiștilor de ordine publică.

Astfel, din partea organizației noastre a fost desemnat să participe un polițist din structura de ordine publică, un șef de post, președintele Filialei Giurgiu a Sindicatului EUROPOL, agent șef adjunct Dan Saltelechi care a transmis mesajul organizației noastre și cu siguranță a fost cel mai tânăr polițist din aceea sală și singurul care purta uniforma de poliție.

Colegul nostru a început printr-o analiză pragmatică a problemelor cu care se confruntă polițiștii de ordine publică,  începând de la formarea abuzivă a patrulelor mixte dintre polițiști și polițiști locali contrar prevederilor Ordinului MAI 60/02.03.2010, sutele de raportări care te țin în fața calculatorului în loc să fii în stradă, în mijlocul comunității și până la nerespectarea normelor elementare de planificare în serviciu și asigurare a repausului săptămânal.

De asemenea, cu titlu de exemplu, a fost indicată situația ridicolă de la Neamț, unde colegul nostru, Ioan Cănărău, a fost pedepsit pentru că a avut curajul și demnitatea de a refuza să conducă autospecialele cu defecțiuni tehnice evidente, sens în care a fost trimis în patrula pedestră, și asta în condițiile în care era singura patrula din tot municipiul Roman.

A fost scoasă în evidență necesitatea realizării pregătirii profesionale a polițiștilor de ordine publică, prin intermediul unor module pe teme ce țin de perfecționarea cunoștințelor juridice ale acestora și de modul punctual de aplicare a legii în diferite spețe.

Este de amintit faptul că luările de cuvânt ale reprezentanților celorlalte organizații sindicale, toți pensionari cu vechime nu au avut nicio legătură cu subiectul întâlnirii, ci a fost un bun prilej pentru ei pentru a le aduce aminte șefilor serviciilor de ordine publică cum s-au luptat ei pentru legea salarizării, sau în cazul lui Surugiu, acesta chiar a afirmat că  „s-a luat de gât” cu „Gabi Oprea” când acesta era ministru, și i-a atras atenția că legea promovată de MAI la acel moment, care permitea pensionarea polițiștilor la limită de vârstă mai mică cu 112% cuantum nu este corectă. Poate de aceea a fost „pedepsit” cu gradul de sublocotenent de către Oprea în condițiile în care acesta era pensionar.

In încheierea convocării, directorul Direcției de Ordine Publică, comisar șef Armașu Vasile, a făcut două precizări, și anume că structurile poliției de ordine publică nu vor fi trecute în subordinea primăriilor, si că se lucrează la un nou format al structurii de ordine publică prin schimbarea uniformei de serviciu și a însemnelor de pe autospecialele ce vor intra în dotarea acestor structuri.

În final ne permitem să facem un apel către celelalte organizații sindicale, ca pe viitor, când mai există asemenea oportunități de a vorbi despre problemele concrete ale polițiștilor și de a propune soluții, să nu își mai trimită liderii pensionari, care atunci când vorbesc ai impresia că te afli în mijlocul unei campanii electorale”, conform Sindicatului Europol.

Sursa:

SPYNEWS.RO

SINDICATUL EUROPOL

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *